Artık sadece ses vardı, hisler onu takip etti...

Eskiden renkleri seçebilirdim, şimdi sadece hayatımda siyah var...

Dünya üzerinde 130 kentte 7 milyondan fazla insana “dokunmuş” Karanlıkta Diyalog deneyimi, HE Projects ve S360 işbirliğiyle şimdi ve ilk kez Türkiye’de ve İstanbul’da…
Karanlıkta Diyalog, 1988’de Almanya’da Prof. Dr. Andreas Heinecke tarafından oluşturulup, hayata geçirilmiş.

Sanılanın aksine bu sergide konuşmak ve herşeye dokunmak serbest.

Gerçek hayattan bir farkı bu sefer sizin rehberleriniz görme engelli. Sizin dokunarak, koklayarak, tadarak ve duyarak "yeni, hemde çok yeni ve farklı" bir biçimde görmenizi sağlayarak, duyularınızı uyandırarak ve farkındalığınızı derinleştirerek… sizi unutulmaz bir yolculuğa çıkarıyorlar.

“Oraya girmeden o insanların ne hissettiğini asla bilemezsiniz “

Sergiye ilk girerken 8 kişiydik,  kimse birbirini tanımıyordu. Ben 14 yaşındaki oğlumla katıldım.
Labirentte, loş karanlıktan zifir karanlığa geçerken aklımda düşünceler dönüp dolaşmaya başladı “Ben tamam da, oğlumu neden getirdim? Dur bakalım neler olacak”

İçeride rehberimiz ile tanıştık, 1.5 saat boyunca, neler olacak darken o bizlerin hayatını kolaylaştırdı. Hepimizle ayrı ayrı empati kurdu, ama bir bütün içinde uyumu bozmadan, hepimize kendi hayatından kesitler yaşattı. Pazarda sebzeleri tanımaya çalıştık, vapura binerken suya düşmemeye, tranvaya binerken basamaklarda tökezlenmemeye özen gösterdik, bizi evine konuk ettiğinde onunla Televizyonda film “dinledik”. En son Diyalog Cafe’de oturup sohbet ettik. Ve ayrılış noktasına geldiğimizde aslında herbirimiz bambaşka bir insan olarak dışarı çıkıyorduk. Aynı ama farkında…

Sergi sonrası oğlumla konuşurken onu buraya getirmekle çok doğru bir karar verdiğimi anladım. Bana “Oraya girmeden o insanların ne hissettiğini asla bilemezsin “ dedi.

Dışarı çıktığımızda çevremize bir başka gözle bakıyorduk; yüksek kaldırımlar, orantısız basamaklar, Metro ve Metrobüs arası geçişlerdeki merdivenler, köprüler, kaldırımlara park etmiş arabalar, sanki hepsini yeni fark ediyorduk. İçeride rehberimiz bizim hayatımızı kolaylaştırırken bizler dışarıda onların hayatlarını zorlaştırıyorduk.

"Eskiden renkleri seçebilirdim, şimdi sadece hayatımda siyah var." 

Bu sergi müthiş bir deneyimdi. İnsanların hayatlarında bir fark yaratmış, farkındalığı arttırmıştı.
Teşekkürler Recep, 1,5 saat boyunca rehberliğinle bizim hayatımızı kolaylaştırdın.
Teşekkürler Murat, espirilerinle, konukseverliğinle bizi Dialog Cafe'de ağırladın.
Bu müthiş deneyim için sonsuz teşekkürler

Unutmadan, meraklısı için biletler Biletix'de

Gelin sesinizle karanlığı aydınlatın…

Dünya Göz Vakfı ve GETEM (Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji Merkezi) işbirliğiyle gerçekleştirilen “Konuşan Kitaplar” projesinde siz de sesinizle kitaplara hayat verin ve seslendirdiğiniz kitaplar GETEM kütüphanesinde görme engelli dostlarla buluşsun.

Başvuru için info@dunyagozvakfi.org   www.dunyagozvakfi.org














0 yorum :