Hakuna Matata!

Mavinin kaç tonunu bilirsiniz? Ya yeşilin? Dünyada kaç çeşit baharat olduğunu biliyor musunuz? Ya tatlarını?




Sevgili gezginler, bir bayram sabahı rotamız bizi Tanzanya‘ya oradan da Zanzibar’a götürdü. 

İranlı göçmenler tarafından kurulan adanın adı “zencilerin sahili" anlamındaki Farsça "zangi bar"'dan geliryormuş. 1503 - 1698 yılları arasında Portekiz hakimiyetine, 1698 yılında Umman Sultanlığı denetiminde kalan ada, 1964 tarihinden günümüze dek özerk bölge olarak bir parçası olduğu Tanzanya’ya bağlanmış. 

Ekonomisi baharat üretimi ve turizme dayalı olan Zanzibar asıl ününü Queen grubunun solisti Freddie Mercury’nin doğum yeri olmasına borçlu. Zanzibar %98 i müslüman olan çok şirin ve mutlu bir ada. 

THY ile önce Uganda sonra Tanzanya’nın Dar es Salaam şehrine yaklaşık 8 yada 9 saat süren bir yolculuktan sonra vardık. 

Zanzibar adasına geçmeden önce Dar Es Salaam’ı gezme imkanımız oldu. Dar es Salaam sokakları ve caddeleri bizim ülkemizi aratmıyor. Kimse, kırmızı ışık yanmış, yolda yaya varmış, dinlemiyor, kafasına göre takılıyor. Toplu taşımacılık desen bizdekiyle aynı benzerlikleri taşıyor. Biz hiç yabancılık çekmedik. 

Limandan Coastal fast ferries ltd 'in feribota binerek Zanzibar’a doğru yola çıktık. Yolculuk deniz durumuna bağlı olarak yaklaşık 2 veya 4 saat sürüyor. Binerken herkes kendi bavulunu ve yükünü taşıyacak şekilde organize olursa çok iyi olur çünkü çok kalabalık. Ama iyi yanı turistlere özel klimalı bölüm var fakat halk yerlerde oturuyor. 

Zanzibar’da tavsiye edeceğim turlardan bazıları

City Tour ; Stone Town kalesi (old fort) ve şehrin evlerinin kapıları çok ünlü. Freddy Mercury bar,(Farrokh Bulsara gerçek ismi), souvenir dükkanından (Memories of Zanzibar) tanzanit taşı, tahta el işleri, magnet, incik boncuk, yağlıboya resim (tinga tinga), kadınların milli kıyafeti sarındıkları kumaş kanga alınabilinir. 

Değişik tatlar için zencefilli gazozları “Tangavizi”, Klimenjero birası ve Savanna dry içkisi denemeye değer olanlarından sadece bir kaçı. 

Masai gecesi; Masailer ya da Maasailer Tanzanya ve Kenya sınırları içinde bulunan 'Masai Mara' bölgesinde yarı göçebe bir hayat süren yerli halka verilen isimdir.

Hemen hemen her otelde Masai gecesi düzenleniyor. Açık büfe yemek ve yerli müziği dansları eşliğinde çok keyifli dakikalar geçirebilirsiniz biz çok beğendik. 

Spice tur; Çoğunu ilk defa gördüğüm, bir sürü bitki, ağaç, meyve ve ot yedim. Farklı damak tatları sıra dışıydı. 

Buraya köylerin içinden geçilerek gidiliyor. O bölgede yaşayan çocuklara, koca bir poşet şeker çikolata götürmüştük. Bütün tur sözleşmiş gibi aynı şeyi düşünmüş çocuklara şekerleri dağıtırken yüzlerinde ki mutluluğu görmeliydiniz. 

Jozani Forest tur; Red Colobus Monkey diye endemik maymun türü var. Bazıları otellerin yakınlarına kadar geliyorlar. Biz daha tura katılmadan birtanesi ile otel sahilinde tanıştık. 

Dolphin Trip; Yunuslarla yüzme fırsatı yakaladığınız keyifli bir tur. 

Prison island yada Changuu adası turu; Muhteşem plajı ve dev kaplumbağaları ile görülmeye değer bir yer. 

Nungwi plajı; şnorkel dalışı yapabildiğimiz muhteşem manzarassı ile etkileyiciydi. sahilde irili ufaklı adalar var ve özel mülkiyet olduğu için oralara ayak basılmıyormuş. Hatta başka turdan birileri adaya çıkmışlar ve tutuklanmışlardı, bilgilerinize sunarım. 

Havaalanından dönerken Out of Afrika diye bir marka var oradaki ürünlerde çok güzeldi...

Bizim kaldığımız otel Karafu'yu  bu adresten inceleyebilirsiniz.


Swahili dilinde bazı kelimeler 

Merhaba - Salam, habari, jambo 

Hoşçakal - Kwa kheri, kila lakheri 

Endişelenecek Bir Şey Yok - Hakuna Matata 

Nasılsın, nasılsınız - Hujambo, habari gani 

Günaydın - Habari za asubuhi 

Kardes naptın - Kavaçi, makaorito 

İyi geceler - Usiku mwema 

Teşekkürler - Shukrani, ahsante sana 

Önemli değil - Karibu sana, una karibishwa 

Hoşgeldin, hoşgeldiniz - Karibu 

Görüşürüz - Tuonane baada ya muda 

Bol şans - Kila la kheri, kheri yako, bahati njema 

Seni seviyorum - Nakupenda 


Not: Yanınıza almanız gereken en önemli şeyler 

Gece sıtma, gündüz sarıhumma sivrisineklerinden korunmak için hem kıyafete yapıştırılan hemde vücuda sürülen losyon ve bantlardan; antibiyotik, ağrı kesici böcek sokmalarına karşı merhem, yarabandı, mide bulantısı yada yanması için talsit ve size özel tüm ilaçlarınızı. 

Para olarak da USD Dolar’ın 2000 senesinden sonra basılmış olması şart. Eğer elinizde 50 ile 100 USD’lik banknotlar varsa daha yüksek bir kurdan bozdurabilirsiniz.(1 tanzanya şilini=0,00062 USD 

Kuru ve ıslak mendil hijjen takıntısı olanlara mutlaka tavsiye edilir. 




0 yorum :