Buzlar ülkesindeki aşıklar diyarı...

Güneş ışıklarının geceyi sarıp sarmaladığı, aşıkların gezmeye doyamadığı şehir...

Gecenin gündüze karıştığı, yazın yıldızların gözükmediği bu şehirde, gezerken zamanı unutacağınız büyülü anlar sizi bekliyor.

St. Petersburg'da gezilecek yerler

Kent merkezi; Kenti ikiye bölen Neva Nehri'nin güney kıyısı Petersburg'un merkezini oluşturuyor. Oktyabrski yakası olarak bilinen bu bölüm kentin zengin tarihi ve kültür mirasını barındırıyor. Büyük ve Küçük Neva kolları arasında kalan Vasilyevski Adası, yine bu ikili kolun çevreleldiği adaları kapsayan Viborg yakası kentin diğer bölgeleri. Şehirde 50'den fazla müze bulunuyor.

Hermitage
Dünyanın en eski ve en zengin müzelerinden. Çariçe 2. Katerina'nın koleksiyonundaki sanat yapıtlarını koruması için 1764'te Kışlık Saray'ın bitişiğine inşa ettirildi. Batıdan doğuya Kışlık Saray, Küçük Hermitage, Büyük Hermitage ve Hermitage Tiyatrosu ile beş binadan oluşan müzede 3 milyon eser sergileniyor. Burada dünyanın en ünlü ressamlarının (Vinci, Michelangelo gibi) tabloları ile birlikte Hint, Çin, Eski Mısır, Mezopotamya, Eski Yunan ve Roma sanatlarından da örnekler görebilirsiniz. 1057 oda ve 400 salondan oluşan Kışlık Saray da dahil Hermitage'ın girişindeki dev heykeller heykeltaş Terebenev'in eseri. Müzenin tamamını bir günde gezmek imkansız. Bu nedenle bir plan edinip, önceliklerinizi belirlemeniz gerekiyor. Pazartesi hariç her gün 10.30-17.00 arası açık. Adres: 34 Dvortsovaya nab. Tel: 110 96 25 Metro: Nevski Prospekt

Aziz İsaak Katedrali
(St. Isaac's Catedral): Finlandiya'dan getirilen taşlarla inşa edilen katedralin yapımı 40 yıl sürdü (1818-1858). Yaklaşık 250 merdivenle tırmanılan kubbesinden kenti kuşbakışı seyredebilirsiniz. Ancak bunun için ayrıca bilet almanız gerekmiyor. Kubbe 100 kilogram saf altınla kaplı. Çarşamba hariç her gün 11.00-18.00 arası açık.

Adres: 1 Isaakievskaya pl. Tel: 315 97 32
Metro: Gostinnr Dvor, Nevskiy Prospekt


Kazan Katedrali

(Kazansky Sobor): Karalya granitlerinden I. Aleksandr tarafından yaptırılan pembe sütunlu kilise sosyalist yönetim zamanında "Din ve Ateizm Tarihi Müzesi" olarak kullanıldı. Roma’daki San Pietro Bazilikası’ndan esinlenerek inşa edilen kilisenin tamamlanması 10 yıl sürmüştür.  (1801- 1811)
Katedralin adı, mucizeler getiren Kazan Madonnası ikonundan gelmektedir.
Pembe Fin granitinden yapılma sütunları ve 80 metrelik kubbesiyle şehrin en gösterişli kiliselerinden biridir. Sovyet döneminde Ateizm Müzesi’ne ev sahipliği yapan kilise, 1999 yılında tekrar kilise olarak açılmıştır ve ziyaretler ücretsizdir

Rusya Devlet Müzesi
(Gosudarstvenny Russky Muzey): 1898'de Mikhaylovsy Sarayı'nda açıldı. Saray 1819-1829 yılları arasında Büyük Dük Mikhaylovsy için yaptırılmıştı. 400 binden fazla sergiye ev sahipliği yapan müzede Rusya'nın hemen hemen her yerinden 12 ile 16. yüzyıldan kalma ikonlar, portreler ve tablolar bulunuyor. Salı hariç her gün 10.00-17.00 arası açık.
Adres: 2 Inzhenernaya ul. Tel: 314 34 48
Metro: Gostinyy Dvor, Nevski Prospekt

Donanma Binası

Çar Petro, Rus Donanması İsveç'i yenilgiye uğratıp, Baltık sahillerini geri alınca, zaferinin anısına bu devasa binayı yaptırmış. Klasik Rus İmparatorluğu mimari tarzını yansıtan bina 1806-1823 yılları arasında inşa edildi. Günümüzde denizcilik okulu olarak hizmet veriyor. Yapının altın kubbesi 2. Dünya Savaşı'nda Alman bombardıman uçaklarından korumak için siyaha boyanmış. Uzunluğu 500 metreyi bulan binanın önünde üç büyük bulvar (Gorokhovaya, Vosnesensky ve Nevsky) buluşur.

Yeniden Diriliş Katedrali

(Khram Voskresenia Khristova): Griboedova Kanalı üzerinde yer alan yapı 1887-1907 yılları arasında kuruldu. Yapımında Moskova Kızıl Meydan'daki St. Basil Katedrali örnek alındı.

Antartika ve Arktika Müzesi

Kuzey ve güney kutuplarına yapılan ekspedisyon ve çalışmalar sergileniyor. Kutupların doğasını tanıtan müze dünyada tek olma özelliğine sahip.
Adres: 24 Marata ul. Tel: 311 25 49
Metro: Mayakovskaya, Vladimirskaya

Nevski Bulvarı

Altı metre genişliğindeki bulvarın iki kıyısında barok ve neoklasik tarzda yapılar sıralanıyor. Yolun solunda Yeliseyev's Çarşısı 20. yüzyılın hemen başlarında yaptırılmış. Caddenin karşısında Gostiniydvar Çarşısı bulunuyor.

Dostoyevski Müzesi

Ünlü yazarın Karamazov Kardeşler'i yazdığı ve öldüğü daire müze haline dönüştürülmüş.
Adres: Kuznechny per 5. Tel: 311 40 31
Metro: Vladimirskaya, Dostoevskaya

Puşkin Müzesi

Bir düelloda 1837'de hayatını kaybeden, ünlü Rus yazarı Puşkin'in kaldığı son apartman dairesi müze olarak kullanılıyor. Salı hariç 11.00-17.00 arası açık.
Adres: 12 Moyki Reki nab. Tel: 314 00 06
Metro: Gostinyy Dvor, Nevskiy Prospekt

Köprüler

Petersburg kanallar, doğal boğazlar ve köprülerle süslü bir kent. Kentteki köprüler arasında; Aniçkov, Volodarskiy, Aleksandra Nevskogo, Troitsky, Dvortsovyy, Leytenanta Shmidta, Bol'sheokhtinskiy, Leytenanta Shmidta, Tuchkov, Sampsoniyevskiy, Grenaderskiy sayılabilir.

Aurora Kruvazörü

Ekim Devrimi'nin simgesi olan gemi Neva Irmağı'nda demirli. Pazartesi ve salı hariç her gün 10.30-16.45 arası açık.
Adres: 4 Birzhevaya pl. Tel: 328 25 01
Metro: Vasileostrovskaya

Yazlık Saray

St. Petersburg’un en eski taş binası olan Yazlık Saray, Büyük Petro için inşa edilmiştir. Rus donanmasının Büyük Petro yönetiminde kazandığı zaferlerin göstergesi olarak sarayın mimarisinde denizcilik temalı rölyefler yer almaktadır.

Büyük Petro’nun şehirdeki ikinci sarayı olan Yazlık Saray’ın, diğer çarların yaptırdığı saraylarlarla kıyaslandığında oldukça mütevazı olduğu görülmektedir. Çarın yatak odasındaki yatağın ve yatağın üzerindeki ipek örtünün günümüze kadar orijinali bozulmadan saklanmış olması buranın ne kadar özenle korunduğunun işaretidir.

Sarayın mutfağında bulunan şehirdeki ilk su tesisatı sistemi ile mutfaktaki orijinal mermer lavabo, o yıllarda oldukça lüks sayıldığı için dikkat çekmektedir.

Tel: +7 (812) 314 0456
Adres: Naberejnaya Kutuzova. Hrt 2, St. Petersburg
Ziyaret saatleri:
10 Mayıs – 1 Ekim Çarşamba - Pazar: 10:00 – 18:00 Pazartesi: 10:00 – 17:00

Peterhof Sarayı

Büyük Petro’nun İsveçlilere karşı kazandığı zaferden sonra yaptırmaya karar verdiği Peterhof Sarayı, Versailles’dan esinlenerek inşa edilmiştir. İngiliz ve Fransız bahçelerinden oluşan bir parkın ortasında eşsiz bir Baltık manzarasına sahiptir.

Petro-Pavel Kalesi
St. Petersburg tarihinin en büyük hazinelerinden biri sayılabilecek bu kale, Neva Nehri kıyısında küçük bir ada olarak kurulmuştur.

Kalenin Neva Nehri’ne bakan kapısı “Ölüm Kapısı” adıyla da anılır. Bunun nedeni buradan ulaşılan Komutan İskelesi’nin suçluların idama gönderildikleri yer olmasıdır.

Nehrin kenarında muhteşem bir şehir manzarası eşliğinde yürüyüş yaparak gezebileceğiniz Petro-Pavel Kalesi’nde şehrin eşsiz güzellikteki fotoğrafları sergilendiği için de burası fotoğraf severlerin tercih ettikleri yerlerden biridir.

Tarihi bölüm

Kışlık Saray ile Dekabristov arasında; Saray Meydanı, Donanma Binası, bronzdan yapılmış Büyük Petro Heykeli, Aziz İsak Katedrali, Tarih Müzesi, Hermitaj Müzesi, mağaza ve kafelerin yer aldığı Nevsky Prospekt Caddesi, Kazan Kadetrali, sokak sanatçılarının bulunduğu Ostrovskogo Meydanı, Aleksandr Nevski Manastırı bulunuyor.


0 yorum :