"Altın Şehir" namı diğer "Masal Şehri"

Siz ne dersiniz bilemem ama Prag benim için adeta "Canlı Müze"...

Sokaklarında gezerken her yerde tarihin izlerini görebilirsiniz. ilk günkü haliyle korunmuş, kollanmış. Tarihi dokunun her santimetre karesini bilmek istiyor insan. Şehre vardığınızda Prague Post almayı ihmal etmeyin, Müze ve sanat galerileri, konserler, restaurant adres ve telefonları, 

Prag hakkında öğrenmek istediğiniz A'dan Z'ye herşey bu dergide, gerisi size kalmış... 


Nisan ve Mayıs ayı boyunca "Prazske jaro-Prag'da Bahar" eğlenceleri ve Uluslararası Prag Kitap Fuarı ve Eylül ayında Mozart festivali düzenleniyor. Prag'da kukla tiyatrosu oldukca popüler. 


Petrin Kulesi

Petrin Kulesi çok fazla tur programlarında adı geçmeyen bir yer. Füniküler ile bir tepeye çıkıyorsunuz. Orada karşınıza küçük bir Eiffel Kulesi çıkıyor. Burası Prag’ın en yüksek noktası ve inanılmaz bir şehir manzarası var… Kuleden indikten sonra da harika bir ormanın içinden yürüyerek şehre inebilirsiniz.

Kuleye çıkışta asansör seçeneği var isteyen yürüyerek de çıkabiliyor. 

Old Town Hall Tower & Astronomical Clock (Astronomik Saat Kulesi)

Şehrin eski meydanında ( Old Town city hall) bulunan saat kulesi, dünyadaki en eski üçüncü astronomik saat olma özelliğine sahip. 1410 yılında kurulan bu saat her saat başı izleyenleri büyüleyen, renkli gösterilere sahne olur.


Çevresinde ki kafelerde oturup kuleyi dıştan seyredebildiğiniz gibi saat kulesinin tepesine çıkıp manzaranın tadını da çıkarabilirsiniz.

Saat mekanizması üç ana bileşenden oluşuyor. Astronomik kadran, (Güneş, ay ve gökyüzünde çeşitli astronomik ayrıntıların gösterildiği kadran), “Havariler yürüyüşü” figürleri ile saat başı gösteri, takvim kadranı ve saat kadranı. 


Karluv Köprüsü
 (Charles) 


Vltava nehri üzerine kurulmuş, 13. yy yapımı olan bu köprü; özellikle ilkbahar ve yaz aylarında turistlerin ve yöre halkının en çok gittiği yerlerden biridir. Güneşli günlerde köprü hediyelik eşya satanlar, kukla tiyatroları, müzisyenler, ressamlar ve sanatçılarla ziyaretçilere pekçok seçenekleri sunmaktadır.

Kral IV. Karluv (Charles'in) köprüsünün yapımı 1357-1400 yılları arasında tamamlanmıştır. 516 m uzunluğunda, 10 m genişliğindeki köprü, günümüzde yaya trafiğine açıktır ve şehrin turistler tarafından en çok ilgi gören yeridir. Yapıldığı dönemde köprü kalesi olarak da kullanılan yapının iki ucunda birer kule yer alır. Köprünün üstünde 30 tane heykel vardır. Aziz John Nepomuk heykeli en ünlü olanıdır.

Günümüzde köprü üzerinde bulunan heykelleri çoğu kopyadır çünkü şehrin geçen yıllar zarfında yaşadığı kötü hava şartları heykellere oldukça büyük zararlar vermiştir. 

Mucha Müzesi 


Alfonse Mucha 'nin hayatına ve çalışmalarına adanmış müze. Mucha Vakfı tarafından Mucha'nın litografları, tabloları, çizimleri, heykelleri, fotografları, şahsi eşyaları sergilenmektedir. Giriş ücreti: 120Kc. 



Stranova Sinagogu
 

Parizska ve Cervena caddelerinin kesiştiği noktada bulunan Stranova Sinagogu bugünkü Yahudi Müzesinin bir parçasıdır. Prag'daki erken Gotik mimari özelliklerini tasiyan en eski yapıdır.

Zidovska radnice
 

Hemen yanında bulunan Zidovska Radnice karakteristik kulesi ve bunun üzerinde bulunan ibranice dilindeki saatiyle dikkat çekmektedir. 16.yy sonlarında yapılmış¸ olan bina daha sonraları Yahudi bölgesi belediye başkanı olan Mordechai Maiselin topladığı yardımlarla 1763 yılında tamir edilmiş ve bugünkü stilini elde etmistir.



Zizkov Anıtı
 

Buradaki at heykeli, dünya üzerindeki en büyük at heykeli olma özelliğini taşir. Heykeli bulundugu bölge genellikle Zizkov adıyla anılsa da gercek adı Vitkov'dur. Prag civarındaki en iyi manzaranın bu bölgede olduğu söylenebilir.



Saint Nicholas Kilisesi
 

Bu kilise 1673 yılında Barok sitilinde inşa edilmiş. Kilise içinde Barok sanatının en güzel örneklerini barındırır. Saint Nicholas (Noel Baba) yolcuların, kadınların ve çocukların koruyucusu idi. Bugün de Çek Cumhuriyeti'nde büyük bir azizdir.

Saint James Kilisesi
 

Bu kiliseyi fark etmeden geçebilirsiniz ancak iç mekan itibariyle Prag'daki en güzel kiliselerden biri. Kırmızı, yeşil ve siyah mermerler, melekler, ağaç oymalar ve resimler.... Bina eşsiz bir akustiğe sahip. 



Narodni Müzeum ( Ulusal Müze)
 

Salı hariç her gün 9-17 arası ziyaret edilen bu müzeyi salı günleri 16'ya kadar gezebilirsiniz. Giriş katında genelde sergiler yer almaktadır. Geçmişten günümüze dünya tarihini gözler önüne seren sergiler, dünyanın tüm bölgelerinden toplanmış minerallerle ile ilgili sergiler oluyor. İkinci katında paleontolojik sergilerin yanısıra, bir balina iskeletinin de bulundugu sergi yer almaktadır. 



Museum Antonia Dvoraka ( Antonin Dvorak Müzesi)
 

Pazartesi hariç her gün 10-17 arası hizmet vermektedir. Villa Amerika adıyla da bilinen, Barok Michna yazlık evi içinde yer alır. Ünlü besteci Antonin Dvorak'in hayatı ve yarattığı eserlere adanmıştır. 



Hradancy Namesti (Hradancy Meydanı)

Meydanın tam ortasında Meryem Ana ve Bohemya'nin 8 azizin heykeli bulunmaktadır. 



Televiznivysilac Praha (TV Kulesi ) 

100 metre uzunluğundaki kule, Prag'ın her yerinden görülebiliyor. 1970 yılında inşaa edilen ve modern mimarinin örneği olan bina, batıdan gelen TV sinyallerini bozmak amacıyla yapılmış. Kulede bir de restoran bulunuyor.



John Lennon Duvarı 

Beatles'in efsanevi üyesi John Lennon 1980 yılında vurulduğunda, gençler bu duvarı renkli ve sanatsal boyamalarla, şiirlerle anıtlaştırdılar. John Lennon bir barış sembolü ve sisteme karşı savaşan bir kişiydi. Polis, bu projeyi durdurmak istedi ancak sonuçta barış ve sevgi kazandı.



Müzik Dinlentisi 


Prag'a gidipte konserlere gitmeden olmaz. Klasik müziğin en güzel örneklerinden, jazz ve rock'a kadar pek çok seçeneği ile konser salonları sizleri bekliyor, Özellikle astronomik saatin bulundugu meydanda, öğle saatlerinden sonra eski kostümler içerisindeki gençler bilet satışına başlıyorlar.

Karlovy Vary
Karlovy Vary mükemmel bir doğası, pasta evler gibi görünen harika mimarisi, ucuz alışveriş yapma imkanları ile dolu, her adım başı şifalı suların fışkırdığı, içinden nehir geçen küçük bir termal kasaba… Burayı görmediyseniz, Prag’ı görmüş sayılmazsınız denildiğini duymuştum.. Haklılarmış.. Turlar genellikle kişi başı 50 euro civarında ücret alıyorlar buraya götürmek için.. Kaldığınız otelden tur programı sorabilirsiniz. Kristal alışverişi için ideal.





Meraklısına not: Prag'ı bir başka gezimde anlattığım yazıma buradan uşlaşabilirsiniz.







0 yorum :