Savaş bir talih oyunudur general!

20. Yüzyılın En Büyük Lideri  MUSTAFA KEMAL...

Mustafa Kemal'in 1881'den 1923'e kadar olan yaşamının tarihi bir akış içerisinde araştırılarak, incelenerek onun liderlik niteliklerini ortaya çıkaran bir araştırma / inceleme kitabıdır.

Yazan     : İlker Başbuğ
Yayınevi : Remzi Kitabevi

Kitabı satın almak isteyenler bu adresten ulaşabilirler

Eşi olmayan bir liderle tanışmış olduğumu idrak ettim

"Mustafa Kemal Paşa,  13 Temmuz 1923 'te Amerikalı gazeteci İsaac F. Marcosson'a bir mülakat gerçekleştirdi. Marcosson'un son cümlesi "Durgun havada borazan sesleri yansırken, güçlü ve hakim bir şahsiyetle insanlar arasında eşi olmayan bir liderle tanışmış olduğumu idrak ettim"

Mustafa Kemal Paşa ile görüşen yerli ve yabancı basın mensuplarından; onun bilgisi, güveni, kararlılığı, karizması karşısında kalıp da etkilenmeyen hiç kimse olmadı."

Savaş bir talih oyunudur general! Bazen en yetenekliside yenilir. Siz görevinizi yaptınız.

Yunan Başkomutanlık Vekaletine getirilmiş olan General Trikupis yanında bulunan 2'nci Kolordu Komutanı Digenis ve Tümen Komutanı Albay Vandalis Uşak'a bağlı Karlı Köyü'ünde esir alınmıştı.

Mustafa Kemal Paşa, Yunanlıların yaptıkları tahribat ve zulme karşın onları büyük bir hoşgörü ile karşıladı. Düşman Başkonutanının elini sıkıp kendisine sigara ve kahve ikram etmiş ve "Oturun general, yorulmuş olacaksınız. Napoleon da bir savaş kaybetti. Savaş bir talih oyunudur general! Bazen en yetenekliside yenilir. Siz görevinizi yaptınız, sorumluluk tarihten geliyor. Üzüntü duymayınız" diye onu teselli etmişti.
Mustafa Kemal Paşa'nın  General Trikupis'e karşı davranışını tek kelime ile tanımlamak gerekirse, bunun cevabı: Asil davranıştır. Bu düşmanına bile saygılı davranılmasını bilen, elde ettiği büyük zafer ile asla şımarmayan, alçak gönüllülüğü öne çıkaran bir davranış şeklidir.

0 yorum :