Grip çaldı kapıyı,biz de kim o demeden açtık...

Bir eve girmeye görsün, gerisi çorap söküğü gibi geliyor. 

Yaşasın okullar açıldı düzene girdik. Çocuklar sabah erken kalkıp akşam erken yatıyorlar. Herşey çooook güzel derken; okulların başlamasıyla beraber bu senenin mikrobuyla da tanıştık. Daha yaz bitemeden biz grip aşısı olalım mı ? olmayalım mı? Ona mı danışsak, buna mı? Diye kara kara düşünürken grip kapıyı çaldı. Biz de kim o demeden açtık, evimize buyur ettik. Önce küçük oğlum, ardından bütün aile fertleri yenik düştü bu senenin grip mikrobuna.

Biz yazı tamamlamayı düşünmediğimiz için erken tedbir alamadık sonbaharın getirdiği yeni mikroplara. Sonbahar da gripten korunmak için sağlıklı beslenerek, düzenli egzersiz yaparak ve yeterince su içerek bağışıklık sistemimizi güçlendirebiliriz aslında.

Öksüren ve hapşıran kişilerden hele de ağız ve burunlarını kapatmıyorlarsa uzak durarak ve sık sık elleri yıkayarak kendimizi korumalıyız. Bunun da mikroplardan korunmada ki en etkili yöntemlerden biri olduğu söyleniyor. Ama her ne yaparsak yapalım grip bizi her yerde bulabilecek kadar bulaşıcı bir hastalık. Bir eve girmeye görsün, gerisi çorap söküğü gibi geliyor.

Grip virüsü (influenza virüsü) hemen her yıl genetik yapısını değiştirip farklı bir virüs olarak tekrar ortaya çıkarmış. Bu yüzden her yıl yapılan grip aşısı içerik olarak bir sonraki yıldan farklılık gösterirmiş.

Biz bu sonbahar dönemine yeni mikropla tanışarak başladık. Sizler daha tanışmadıysanız ve aşağıdaki risk gruplarından birine giriyorsanız aşı olmak için doktorunuza başvurmakta geçikmeyin

Grip aşısının önerildiği gruplar

1) Gribin yaşamsal risk oluşturduğu ve tıbbi açıdan mutlaka aşılanması önerilenler:

-65 yaşından yaşlılar
-Şeker hastaları
-Astım hastaları
-Kronik akciğer hastaları
-Kronik kalp ve damar sistemi hastaları
-Bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler 
(kronik kan hastalığı olanlar, kanser hastaları, immunsupresif ilaç kullananlar)
-Huzurevi, bakımevi vb ortamlarda yaşayanlar

2) İkincil risk grupları: 1. risk grubunda yer alanlarla yakın temasta olanlar ve;

-50-64 yaş arası kişiler
-Kronik tıbbi rahatsızlıkları bulunan huzur evi ve diğer kronik bakım kuruluşlarının tüm yaşlardaki sakinleri
-Astım dahil pulmoner ve kardiyovasküler sisteme ait kronik hastalıkları bulunan erişkinler ve çocuklar
-Bir önceki yılda (şeker hastalığı dahil) kronik metabolik hastalıklar, böbrek disfonksiyonu, hemoglobinopatiler, veya bağışıklık sisteminin baskılanması nedeniyle düzenli tıbbi takip veya hastaneye yatırılmaları gerekmiş olan erişkinler ve çocuklar
-Sağlık Personeli
-Yukarıda belirtilen risk grupları ile aynı ortamda yaşayanlar
-Huzurevi, bakımevi ve benzeri yerlerde çalışan personel

3) Özel gruplar:

-Hamile bayanlar (4 aylıktan itibaren)
-HIV ile enfekte kişiler
-Sık seyahat edenler
-Gribin tıbbi ve ekonomik olumsuz etkilerinden korunmak isteyen kişiler (iş adamları, üretimde çalışanlar, sporcular vb)

Sevgiyle ve daima sağlıkla kalın
Eylül 2012

0 yorum :