ŞAKA BİTTİ!

CORONA GÜNLÜKLERİ 8 /





1 Nisan 2020 Çarşamba

Vaka sayısı 15.679

Ölüm sayısı 277

Şaka yapan sayısı 0

Fantastik bilim kurgu film karesi içinde birer oyuncuyuz hepimiz. Dünyada olup biten her şey birbirinin aynı, sadece ülke isimleri ve rakamlar değişiyor. İnsan hayatı, her akşam ekran başında seyrettiğimiz tablolardan ve sayılardan ibaret artık.

Bazılarımız sosyal medya üzerinden paylaştığı tekinsiz bilgilerle, etraftaki korku ve endişeyi yükseltiyor. Bazılarımız ise biraz da gülelim neşe olsun bu sıkıntılı günlere diye karikatürler ve korona virüsünü tiye alan videolar paylaşıp ortalığı sakinleştirmeye çalışıyor.

Makineye bağlı olan, hayatla mücadele veren bir sürü insan da tüm olan bitenden habersiz, sessiz sedasız bu dünyadan göçüp giderken geriye bir rakam olarak kalıyor.



Bütün dünya aynı anda tüm insanlık aynı şeyle savaşıyor. Bu sanki dünya dışı bir varlık hatta bir uzaylı. Bilim insanlarının tüm uğraşı ise onu tanımlayabilmek.


Covid-19 dünya üzerinde gezdiği her insanda, mutasyona uğrayarak farklı özellikler gösterip yaşamına devam ederken, insanlık yüzyıllar öncesine geri döndü. Sanayi durdu, ticaret durdu, barınma ve yemek bulma temel ihtiyaç haline geldi.

Elinde pasaportun varmış, bankada paran varmış... Kutular dolusu mücevherin, dolaplar dolusu giysilerin, gökdelenin tepesinde helikopterin, dünyanın birkaç yerinde havuzlu villan varmış. Şu anda hiçbiri hiçbir işe yaramıyor. Bu memleketi beğenmedim ülke değiştireceğim gibi bir seçeneğimiz yok. Tüm dünyadaki insanlar öyle ya da böyle şu anda eşit ve savaş verdikleri şey aynı. Aynı acıyı hep birlikte yaşıyoruz.

Daha önce mahvettiğimiz bu dünyadan kaçışımız yok, Venüs'e ya da Mars'a gitmek isteyen olursa o ayrı, biz mâni olmayalım...

Doğa uyanışta

Covid-19 yüzünden insanlar evlerine kapandıkça, bu yer küre üzerindeki sirkülasyon azaldıkça doğanın sesini duymaya başlıyoruz.

Ne binlerce ton ağırlıktaki trenlerin hızla akıp giderken raylar üzerinde bıraktığı metalin tiz sesini; ne de dere, tepe, orman demeden asfaltlanan yollarda vızır vızır giden araçların motor sesini duyuyoruz.

Zaman zaman kuşların göç yolları ile çakışan gökyüzündeki milyonlarca uçağın sesini ise hiç duymuyoruz.


İnsanlığın endüstriyel üretim ve beraberinde getirdiği haraketliliğin bir virüs sayesinde durması, yer kabuğunun titreşimlerinin büyük oranda azalmasına sebep oldu.

Doğa bahar uyanışı içerisinde, bu hep böyleydi ama biz duymuyorduk. Şimdi biz susunca doğanın sesini duymaya başlayacağız. Doğanın kendini nasıl yenilediğine şahit olacağız.

Bugüne kadar güldük eğlendik, artık şaka bitti!

Covit-19 bize, insanlığa mesaj yolluyor. İnsana ve doğaya daha fazla önem verin. Bilime önem verin. Doğanın sesine kulak verin, toprakla bir olun diyor.

Doğa şakayı sevmez…

Şu an çok zor günler yaşıyoruz. Umudu yitirmeden farkındalıkla, doğayla bir olma zamanı.

Nazım'ın da dediği gibi “Yok öyle umutları yitirip karanlıkta savrulmak. Unutma; aynı gökyüzü altında, bir direniştir yaşamak.”

Sevgiyle, sağlıkla…

Hüma



Akşam Haberleri

*Türkiye, corona virüsten en çok etkilenen ülkeler arasında yer alan İtalya ve İspanya'ya sağlık malzemeleri gönderdi.

*Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus,corona nedeniyle meydana gelen ölüm oranının yüzde 3.4 olduğunu duyurdu. ABD Başkanı Donald Trump ise bu oranı abartılı bulduğunu ifade ederek ölüm oranının yüzde 1’lerde olduğunu iddia etmişti.

*Türkiye’de ilk corona virüs tanısını koyan ve Corona virüs tedavisi gören İstanbul Çapa Tıp Fakültesi Dahiliye Profesörü Cemil Taşçıoğlu hayatını kaybetti. 





0 yorum :