ONLİNE EĞİTİM

CORONA GÜNLÜKLERİ 4 /



23 Mart 2020 Pazartesi

Vaka sayısı 1.529
Ölüm sayısı 37
Moodle sistemi çöken okulların sayısı artışta

Bugün okulların online eğitime başladığı gün. Zaten bir haftadır lise son sınıfta olan oğlumun online dersleri devam ediyordu. Şimdi sıra evin küçüğünde, 7.sınıf öğrencisinde.

Bugüne kadar yollarda harcadıkları vakitleri düşününce, dersten on dakika önce yataktan kalkıp online ders için bilgisayarın başına geçmek muhteşem bir şey.

Anlaşılan yeni rutinler kazanma vakti geldi. Eskilerinden vaz geçmek biz yetişkinler için zor olacağa benziyor ama gençler adapte oldular bile.

Birde ikinci baharını yaşayan gençler var, onları da online yaşama alıştırmaya başlamak için biraz geç kaldık ama zararın neresinden dönersek kârdır.

Sabah annemle konuştum. 65 yaş üstüne sokağa çıkma yasağı geldiği için birtakım tedbirler almamız gerekecek zira başka şehirlerde yaşıyoruz.

Bu yılın başında annem ile babamın hesaplarının olduğu banka şubesindeki müşteri temsilcisi internet bankacılığı açmış ama onlar kullanmıyorlardı. Onu aktif hale getirerek, otomatik ödeme talimatı ile fatura ödemelerini yapmayı planladık.

Ben bilgisayar başındayım annemden müşteri numarasını istiyorum bir de şifreyi. Annem deftere yazmıştım diyor ama bana verdiği bilgilerle ben giriş yapamıyorum. Uzun uğraşlardan sonra anlıyoruz ki babamın müşteri numarası, annemin şifresi ile giriş yapmaya çalışıyormuşuz.

Öğleden sonra babamın internet hesabına girmeye çalışıyorum bu sefer hazırlıklıyım babamın müşteri numarasını biliyorum. Babamla tam işleme başlıyoruz annemin sesi duyuluyor arkadan, sabah benzer işlemler yapıldığı için kendisi tecrübeli babama yol gösteriyor.

Ben hemen devreye giriyorum “Anne senin online eğitim sabahtandı, başarıyla tamamladın, şimdi sıra babamda!”

Sonunda işlemleri bitirdim otomatik ödemeye aldım faturaları.

“Anne” dedim, “Merakımdan soruyorum, bunca zaman niye otomatik ödemeye aldırmadınız gidip elden yatırıyorsunuz?”

Cevap çok manidardı.

“Şehre inmiş oluyoruz, gitmişken dolaşıyoruz, bankamız ve fatura ödediğimiz yerler lezzetini sevdiğimiz köfteciye çok yakın. Babanla orada köfte yiyoruz, deniz kenarında çay bahçesinde oturuyoruz sonra eve dönüyoruz. Bize değişiklik oluyor.”

Bildiğin günü birlik tur düzenlemişler kendilerine “Faturaları Ödeme Turu”

Kaldı ki, annem Türk Sanat Müziği korosunda, haftada üç gün provaları var, ayda bir yerel televizyonda canlı programa çıkıyorlar. Babam oturdukları ilçenin belediyesinde Kent Konseyinde başkanlık yapıyor, yeni projeler geliştiriyorlar. Arkadaş gurupları var, baharda çevre köyleri geziyorlar.

71 ve 75 yaşındaki bu iki insanın enerjisine hayranım, hâlâ daha kendilerini oyalayacak ek bir şeyler aramalarına şaşkınım.

Haberlerde izlediğim bankları kaldıran, dikenli telle çeviren belediyeleri gördüğümde ilk önce hak vermiştim biraz da gülmüştüm.

Ama şimdi düşünüyorum da insan yaş aldıkça hayat içindeki koşturması azalıyor, temas ettiği insan sayısı azalıyor. Yıllar içinde iş ve çocuklardan başka meşgalesi olmayanlar, yaş ilerlediğinde daha çok ilgiye ihtiyaç duyuyorlar.

Andrey Tarkovski’nin bir sözü geliyor aklıma “Kendinizi, kendinizle zaman geçirmeyi yalnızlık sanmayacağınız şekilde yetiştirin.”

Ben onların yaşına geldiğimde nasıl olurum diye düşünmeden edemiyorum. Akşamüzeri çocuklarla birlikte anneanne ve dedeleriyle görüntülü konuşuyoruz. Konuşurken telefonu nasıl tutarlarsa hem ses hem de görüntü kalitesi en iyi olur bilgisiyle akşam online eğitimini de torunlardan alıyorlar.

Zor zamanlardan geçiyoruz. Hayatımızdaki insanların değerini anladığımız, sevgi ve emekle, fedakarlıkla tüm insanlık olarak bunun üstesinden geleceğimiz bir durumun içerisindeyiz. 

Hepimiz için yeni yaşam tarzlarının oluştuğu yeni ritüelleri hayatımıza sokma zamanı. Şanslıyız teknoloji elimizin altında. Belki de yeni bir çağ başlıyor zorunlu online çağı…

Bireysel eğitimler, toplumsal gelişimi sağlar. Çoluk-çocuk, genç-yaşlı online eğitime devam.

Sevgiyle, sabırla, hoşgörüyle evde kalmaya devam.

Hüma Oktay

Bu yazı Martı Dergisi'nde yayınlanmıştır.



Akşam Haberleri;

“Corona virüsün en çok görüldüğü ülke 81 bin vaka ile Çin. Çin'de yeni vaka bildirimi sayısında uzun zamandır önemli bir artış yaşanmıyor.

Çin'i, yaklaşık 64 bin vaka ile İtalya takip ediyor.

ABD, yeni vaka bildirimleri ile 46 bin 450 hastaya ulaştı.

İngiltere’de toplam coronavirüs vakası 6 bin 650’ye, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 335’e ulaştı.”


“Kolombiya Ulusal Gıda ve İlaç İzleme Enstitüsünden (İNVİMA) yapılan açıklamada, Kovid-19 tanılarının daha hızlı tespit edilmesi için Türkiye'den pazar günü 26 bin testin ülkeye ulaştığını duyurdu.”

“Dünya genelinde vaka sayısını 307 bini aştığı virüste iyileşen vaka sayısı ise 92 bini geçti. Yani virüs bulaştıktan sonra tedavisi başlatılan neredeyse üç hastadan biri iyileşmiş durumda. Ancak yeni vaka sayısının artmasıyla birlikte farklı ülkelerden peş peşe ölüm haberleri de gelmeye devam ediyor. Virüsün Avrupa’daki merkezi olan İtalya 4 bin 825 can kaybı ile dünyada en fazla ölümün yaşandığı ülke oldu.”



0 yorum :