10 Kasım


Saat dokuzu beş geçe...

Trafik yavaşladı derken bir anda durdu, herkes arabalarından indi ve sirenler başladı...
Tüm insanlar başı önünde eğik hüzünlü, kimi ağlamaklı olduğu yerde dimdik duruyordu. Duraktakiler, caddedekiler, arabalarından inenler, dükkanlarından dışarı çıkanlar herkes ama herkes saygı duruşunda, tereddütsüz. Zaman durmuş sanki, siyah beyaz donuk bir film karesi gibi…

Hayatımda ilk defa şahit oluyorum yada en net hatırladığım an. 10 Kasım 1981 günlerden salı, henüz ilk okul ikinci sınıftayım. Hasta olduğum için okula gidemedim sabah beni doktora götürüyorlar, yoldayız. Sirenlerden önce biz de arabamızdan inip saygı duruşunda bekliyoruz, gözyaşlarımı tutamıyorum, kelimeler boğazımda düğüm düğüm...

Yıl 2011, 10 Kasım Perşembe Ankara’da Anıtkabir’deyim. Bu sefer yanımda oğlum var. Çok saygı duyduğum, cesaretine ve zekasına hayran olduğum Atam’ın huzurundayım. Ve ben yine gözyaşlarımı tutamıyorum. Kelimeler kifayetsiz kalıyor duygularımı anlatmaya.


Ama ömrüm oldukça O'nu çevreme ve çocuklarıma ve onların çocuklarına anlatmaya çalışacağım. Mustafa Kemal Atatürk'ü anlamak demek, onun yaptıklarını anlamak, düşüncelerini izlemek ve ilkelerini korumak demektir.

Dünya tarihinde silinmez izler bırakan, herkesin örnek aldığı bu cesur yürekli, alçak gönüllü, zeki ve başarılı insan hakkında söylenen yüzlerce güzel söz var.

Şevket Süreyya Aydemir, “Tek Adam” eserinde şöyle demiş “Ölümünün daha 25. yılında kendisi hakkında çeşitli dillerde 3.000 eser yayınlanan insan, üzerinde düşünülen insan demektir.”

Dünya Liderlerinin Atatürk Hakkındaki Sözleri

Mustafa Kemal; bir millet, bütün vasıtalarından mahrum edilse dahi, kendini kurtaracak vasıtaları yaratabileceğini ispat eden adamdır.

Adolf Hitler (Almanya Devlet Başkanı)

Istırap çeken dünyada barış ve esenliği yeniden kurmak ve insanlığın yalnız maddi değil, manevi gelişmesini sağlamak isteyenler Atatürk'ün iman verici ve yön göstericiliğinden örnek ve kuvvet alsınlar.

Herbert Melzig (Alman Tarihçi)

Savaş Türkiye'yi kurtaran, savaştan sonra da Türk Milletini yeniden dirilten Atatürk’ün ölümü, yalnız yurdu için değil, Avrupa için de büyük kayıptır. Her sınıf halkın O'nun ardından döktükleri içten gözyaşları bu büyük kahraman ve modern Türkiye'nin Ata'sına değer bir görünümden başka bir şey değildir.

Winston Churchill (İngiltere Başbakanı)

Atatürk, yalnız Türk Milleti'nin değil, özgürlüğü uğruna savaşan bütün milletlerin önderiydi. O'nun direktifleri altında siz bağımsızlığınıza kavuştunuz. Biz de o yoldan yürüyerek özgürlüğümüze kavuştuk.

Bayan Sucheta Kripalani (Hint Parlamento Heyeti Başkanı)

Atatürk bu yüzyılın büyük insanlarından birinin tarihi başarılarını, Türk halkına ilham veren liderliğini, modern dünyanın ileri görüşlü anlayışını ve bir askeri lider olarak kudret ve yüksek cesaretini hatırlatmaktadır. Çöküntü halinde bulunan bir imparatorluktan özgür Türkiye'nin doğması, yeni Türkiye'nin özgürlük ve bağımsızlığını şerefli bir şekilde ilan etmesi ve o zamandan beri koruması, Atatürk' ün Türk halkının işidir. Şüphesiz ki, Türkiye'de giriştiği derin ve geniş inkılâplar kadar bir kitlenin kendisine olan güvenini daha başarı ile gösteren bir örnek yoktur.

John F. Kennedy (ABD Başkanı)

Sovyet Rusya Hariciye Nazırı Litvinof ile görüşürken kendisine onun fikrince bütün Avrupa'nın en kıymetli ve en ziyade dikkate değer devlet adamının kim olduğunu sordum. Bana Avrupa'nın en kıymetli devlet adamının Türkiye Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal olduğunu söyledi.

Franklin ROOSEVELT (1928
 ABD Başkanı)

Bu, insanlığa denenmiş bir felsefe örneği olarak sunulabilir. Atatürk yüz yıllara sığabilecek işleri on yılda tamamladı.

Gerrad Tongas (Fransız Yazar)

Atatürk öldü. Barış kubbesinin Doğu sütunu yıkıldı. Artık evrende barışı kimse garanti edemez. Nitekim Avrupalı devlet adamları; O'nun 1930'da yaptığı uyarı ve tavsiyeleri dinlememiş ve dünyayı 1939 yılında ikinci büyük savaş felaketinin içine sürüklemişlerdir.

SANERWIN (Fransız Gazetesi)

UNESCO’nun yazdığı Atatürk tanımı

Atatürk, uluslar arası anlayış, iş birliği, barış yolunda çaba göstermiş üstün kişi, olağanüstü devrimler gerçekleştirmiş bir devrimci, sömürgecilik ve yayılmacılığa karşı savaşan ilk önder, insan haklarına saygılı, dünya barışının öncüsü, yaşamı boyunca insanlar arasında renk, dil, din, ırk ayrımı gözetmeyen, eşi olmayan devlet adamı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusudur.




0 yorum :