9 EYLÜL

Türk Süvari Birlikleri 3 yıl 3 ay 25 gün yas çaken İzmir halkının sevinç göz yaşları arasında 9 Eylül sabahı İzmir’e girdi. 
Türk birlikleri, İzmir'e doğru hızla ilerledi. Yunan birlikleri ve Rum siviller Anadolu’dan çekildiler. 

9 Eylül 1922 sabahı Ahmet Zeki Bey komutasındaki 2. Süvari Fırkası, ardından Mürsel Paşa komutasındaki 1. Süvari Fırkası birlikleri İzmir şehrine girdi.

Ardından 5. Süvari Kolordusu Komutanı Mirliva Fahrettin Paşa, komutasındaki birliklerle saat 10.00'da İzmir'e girdi. Türk Bayrağı Hükûmet Konağı ve Kadifekale'ye çekildi.

Tarihi detaylar ise İlker Başbuğ’un “20.Yüzyılın En Büyük Lideri Mustafa Kemal" adlı kitaptan;

Türk Birliklerinin sergilediği düzgün davranış basında yer aldı

Mustafa Kemal Paşa, 13 Eylül Chicago Tribune Gazatesi muhabiri John Clayton’a bir demeç verdi. Yazının önemli bölümleri şöyleydi:

Mustafa Kemal Paşa; “Muzafferriyetimiz bizim taleplerimizi değiştirmemiştir. Evvelce istediğimiz şeylerden ne daha ziyade, ne daha az şey talep ediyoruz. Misak-ı Millimizde sebat ediyoruz.

Biz İngiltere ile harp etmek istemiyoruz, fakat onlar İstanbul’u Türkiye’ye teslim etmelidir. İstanbul Türkiye’nin payitahtıdır. Mümkün mertebe barış yoluyla istiyoruz. Eğer olmazsa onun için harp edeceğiz. Gördüğünüz gibi, İzmir’de hiçbir katliam veya herhangi bir teşebbüs vaki olmamıştır.”

Kemal Paşa burada hakikatı ifade ediyor. Türklerin girdiğinden beri gündüz ve gece her saatte bu şehrin sokaklarında geziyorum. Hiçbir katliam vakası olmadığına şahitlik ederim. Dört gün içinde genel intizamın yeniden kurulmasıyla, sokaklar yeniden temizlenmiş ve dükkanlar açılmıştır. İzmir’de alışılmış hayat tekrar dönmüştür.

Mustafa Kemal Paşa’nın Not defterinden

Mustafa Kemal Paşa’nın sevinç ve gurur duyması doğaldı. Nitekim İzmir’e girdikten sonra kısa ve kesik tümcelerle tuttuğu not defterine şunları yazmıştı;

“15 Mayıs 1919 İzmir’I işgal. 3 sene 4 ay. Ben aynı gün İstanbul’u terk… O kara günde Karadeniz’de, bu gün Akdeniz’deyim.”






0 yorum :