Çanakkale



Gittiğiniz şehirlerin isminin nereden geldiğini hiç düşündünüz mü? 
Ben hep merak ederim, bu isimler nasıl olurda bir şehrin tarihinde yer alırlar. 

3000 yıldan buyana yerleşim merkezi olan Çanakkale eski çağlarda, Hellespontos ve Dardanelles olarak da adlandırılıyormuş.

Osmanlı döneminde Biga ve Gelibolu Sancakları  diye adlandırılan bölge, Cumhuriyet döneminde sancakalr kaldırılarak her ikisinin ortasında bulunan Çanak köyü il ilan edilmiş.

Çanakkale adı yörede çok gelişmiş olan çanak - çömlek zanaati ve şehrin iki simgesi haline gelen Kale-i Sultaniye ile özdeşleşince de şehir Çanakkale olarak değiştirilmiştir.

Nusrat Mayın Gemisi

7 Mart 1915 sabahı Ertuğrul adlı uçak ile keşif uçuşuna çıkan Pilot Cemal Efendi Çanakkale savaşının seyrini değiştirmiş. O sabah gördüklerini daha doğrusu göremediklerini rapor etmiş

O gece Nusrat Karanlık Liman’a döktüğü tarihi mayınlarla pek çok düşman gemisini boğazın sularına gömmeyi başarmış.  Çimenlik kalesinin bahçesinde bulunan Deniz müzesinde, Nusrat Mayın gemisinin maketinin içini gezebiliyorsunuz size eşlik eden görevli Askerler gemi hakkında ayrıntılı bilgi veriyorlar.


Çanakkale Saat Kulesi

Deniz Müzesinden limana doğru giderken tarihi saat kulesi hemen dikkatimizi çekiyor. 1897 de Sultan II.Abdülhamid döneminde İtalyan Konsolosluğu da yapan Vitalis isimli tüccar tarafından yaptırılmış olan bu saat kulesinin kuzey yönünde bir çeşme var.


Truva Atı Heykeli

Günün yorgunluğunu kordonda deniz kenarında çay bahçelerinden birine oturarak gideriyoruz. 

En çok rağbet gören Troy filminde kullanılan Truva atı heykeli. Heykel, Kültür ve Turizm Bakanlığının girişimleriyle sergilenmek üzere Japonya’dan Çanakkale’ye getirilmiş.


Aynalı Çarşı 

Ve artık Çanakkale’nin içindeyiz. Adeta Çanakkale ile özdeşleşen şeylerden biri Aynalı Çarşı. 
Çarşı 1890 yılında II. Abdülhamit döneminde Eliyau Hallio tarafından yaptırılmış.

Gelibolu savaşları sırasında büyük hasar gören bina 1918-1921 Çanakkaleyi işgal eden İngilizler tarafından ahır olarak kullanılmış. Daha sonrasında Çanakkale belediyesi tarafından tadilat gören bina yeniden bedesten olarak hizmet vermeye başlamış.

Girişte kapının her iki yanında bulunan aynalardan dolayı aynalı çarşı olarak ünlenen binanın ilk adı ‘Passage Hallio’ dur.

Arkeoloji Müzesi

Şehir merkezinde bulunan Arkeoloji müzesinin en dikkat çeken eserleri Afrodit heykelciği, Hadrian Heykeli ve Polyksena Lahti’dir.

Müzedenin bahçesinde bulunan Lahitler çocuklar kadar benim de ilgimi çekti.

İçeride Troia, Assos ve Dardanos Tümülüsü Salonlarında sergilenen eserler binlerce yayında yer almış ve uluslararası sergilerde teşhir edilmiş, arkeoloji dünyasınca tanınan özgün eser guruplarından oluşuyor. Keyifli bir gezi oldu bizim için.

Çanakkale Arkeoloji Müzesi'nin web sayfasına buradan ulaşabilirsini

0 yorum :