NGBB'de Sakura'lar

Müjdemi isterim, bahar geldi.

Her çiçek açtığını gördüğümde yeni bir başlangıç, tazelik, zindelik gelir aklıma.
Bu sefer çiçekten çok öte bir anlamı olan Sakura’lar girdi hafızamdaki anı sayfasına…

İstanbul’a %12 oranında yeşil alan sağlamasıyla bir nefes alma noktası olan Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nde (NGBB) Sakura’ları görmeye gittik.

Yasemin Sungur’la Kitap İle Sohbet sonrası gittimiz bahçede bizi karşılayan rehberimiz Fatma Hn Sakuraları ve Ertuğrul Adasının adının nerden geldiğini bizimle paylaştı, itiraf ediyorum etkilenmemek elde değil.

Sakura’ların (Japon kiraz çiçeği) açması Japonya’da hayata yeni bir başlangıç ve festivallerle kutlanacak bahar coşkusu anlamına gelmesinin yanısıra; Samuraylar için felsefi bir özelliğide varmış. Bu muhteşem güzellikteki çiçekler en olgun zamanlarında düşerek hem yaşamı hemde ölümün her an yakın olduğunu simgeliyorlarmış.

Ertuğrul Adasında 527 adet Sakura ağacı var. 1890 yılında, II. Abdülhamit'in emriyle gittiği Japonya'dan dönüşte, fırtınada batan Ertuğrul Firkateyni'ndeki 527 denizcinin anısına facianın 115. yılı olan 2005'te, Japon Sakura Vakfı tarafından bağışlanmış bu ağaçlar. Bahçede birde Denizcilerimiz adına bir anıt bulunuyor.

Her yıl baharın müjdecisi Sakuraların açtığı tarihlerde Ertuğrul Bahçesinde; davetliler, Japon Konsolosluğu, Deniz kuvvetleri bandosu eşliğinde Sakura şenliği yapılıyormuş. Bu yıl 5 Nisan Pazar günü yapılacakmış. Etkinlikle ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Meraklısı için ;

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi (NGBB), 1995 yılında Ali Nihat Gökyiğit tarafından eşi Nezahat Gökyiğit adına hatıra parkı oluşturulmak amacıyla kurulmuş ve amacına yönelik bir bitkilendirme ve ağaçlandırma planı uygulanmış. Daha sonra 2003 yılında adı Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi olarak değiştirilmiş. Şimdilerde halkın ziyaretine açık, İstanbul için bir nefes alma noktası, bir araştırma, eğitim ve öğretim merkezi olarak hizmet görüyor.

Çok emek var bu bahçede, önce yol inşaatı nedeniyle yapısı bozulan toprağın ıslah edilmesiyle işe başlanmış. 32 hektarlık park alanı 5 adadan oluşuyor. Merkez Ada, Ertuğrul Adası, Mesire adası, İstanbul Adası, Arboretum Adası ve Meşe Adaları.

Adalar arası geçişler tüneller aracılığıyla sağlanıyor. Her tünelde farklı sergi alanları mevcut.

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesin’de çeşitli kurslar, sergiler, belgesel gösterimleri, konferanslar, çocuklar ve yetişkinler için atölye çalışmaları yapılıyor.


Atölyelere katılmasanız bile doğanın nimetlerini, harika manzarasını görmek, oksijen solumak için gidebilirsiniz.

3-9 yaş arası çocuklar -bence 3-99 yaş arası- için hazırlanan keşif bahçesinde Bilmece Duvarı oyununu ve İpek Böceği serüvenini yeniden keşfedebilirsiniz.


“İnsan doğayla bütünleştiği oranda doğru davranır” demiş Lao Tzu ,  "Tao Yolu Öğretisi"nde

Sevgiyel kalın, doğada kalın.













0 yorum :