Dubai ve Abu Dhabi


“Anneeee bak, beyaz elbise giymiş adamlar var burda!” 

Dubai Mall / Souk Al Bahar

Havaalanında gümrükten herkesin gözü üstümüzde geçiş yaptık. Zira 8 yaşındaki oğlum beyaz elbise giymiş adamları çok ilginç buldu. Üstelik hepsinin terlikleri vardı, bizde kışlık botlar varken.…

Yıl boyunca hiç kar yağmayan bir ülkedeyiz. Teknolojinin ve turizmin göz bebeği, alış veriş cenneti Dubai...

Herkes için böyle olabilir ama ben Dubai de Alışveriş merkezlerinin dışında da gezilecek görülecek yerler olduğu kanısındayım tabi kışın gitmek şartıyla. Yazın 50 dereceyi bulan sıcaklıklarda kimse dışarı çıkamıyormuş.

En iyi gezme zamanı, Kasım- Şubat ayları arası hem denize girip hemde rahat rahat sokakta dolaşabilirsiniz.

Sokaklarda, binaların etrafında, içinde dolaşırken tarihin dokusunu, izlemek dokunmak isterim. Kim bilir kimler yaşadı yüzyıllar önce bu saraylarda, kalelerde, evlerde diye düşünürüm… 

Tarih dolu sokaklar hep ilgimi çeker. Dubai de bundan bahsedemeyeceğim ancak beni çok şaşırtan şey; son 15 yıl gibi kısa bir zamanda çölü gökdelenler, parklar, bahçeler, 6 şeritli oto yollar, yolun üstünden giden metro sistemi, tüp şeklindeki klimalı yaya geçitleri ve yapay göller, yapay adalarla bir turizm merkezine dönüştürmüşler, hepsi birer teknoloji harikası. Bu arada su olmayan bir şehirden bahsediyoruz. Herşey yoktan var olmuş gibi… 

Şehirde üretim yapan elektrik santrali ve iki fabrika var biri aliminyum diğeri deniz suyunu içme suyuna çeviren fabrika. Geri kalan herşey ithal.

Mutlaka Görülmeli

Gezilecek yerler arasında, Palm Jumeriah (palmiye şeklindeki ada) bizim için birinci sırada idi. Palm Jumeriah haritadan bakıldığında küçük bir adaymış gibi görünüyor ama gezmeye başlayınca işler değişiyor.
Atlantis Hotel / Akvaryum
Adayı gezmek için ayrı bir raylı sistem var. Tren ile yukarıdan etrafı seyrederek gezilebilir. Trenin son durağı ise denizin üzerinden köprüden geçerek Atlantis Hotel’deki Akvaryum.

Palmiyenin gövdesinden en uç noktasındaki Atlantis Hotel’e araba ile 20 dakika sürüyor. Biz araba ile gittik uzun bir süre sağlı sollu yüksek apartmanlar ve yeşillikler vardı, sonrasında Atlantis Hotel’in olduğu yere gelmek için suyun altına inen tünele girdik. Bu ada ayrı bir dünya sanki…

Akvaryumu, su kaydırakları ve spa merkezi olan olan harika bir yer Atlantis Hotel.

Biz içerideki akvaryumu gezdik. Balık çeşitliliği dışında etrafta ilginç yapıtlarla düzenleme yapmışlar, herkesin ilgisini çekiyor.

Skyscraper City / Marina
Deniz doldurularak yapılan yerlerden bir diğeri de Marina bölgesi. Biz Palmiye adasından buraya taksi ile geldik, bir aktarma ile raylı sistemde kullanılabilir.

Çok yüksek binaların arasında oluşturulan yat limanı var. Küçük teknelerin demirlediği bir liman. Bu bölgenin adı Skyscraper city.
Marina Beach
Gerçekten o kadar çok gökdelenin arasından denize ulaşmak ilginç oldu bizim için. 

Deniz kenarında çok güzel bir plajı var, su kaydırakları, çocuk oyun alanı, duşlar, giyinme kabinleri ve çeşitli restaurantların, kafelerin bulunduğu bir alan. 

Cuma günleri her yerde olduğu gibi burası da kalabalıktı. Dönüşte boş taksi bulamadık. Metronun 37 nolu durağı Jumeriah Lakes Towers yürüyerek çok yakın, bizde metro kullandık. Yürürken, gökdelenlerin arasında bulunan göl ve göldeki lüks yatları görebilme imkanımız da oldu.


En yüksek bina Burj Khalifa / Alış Veriş / Yemek 

Metronun 25 nolu durağı Burj Khalifa ve Dubai Mall ‘a gittik.  Metrodan indikten sonra o kadar çok yürüdük ki daha gideceğimiz yere varmadan yorulduk. 

Çoğu ülkede metrolar ve duraklar arası bağlantıları hep yer altında olur burada şanslıyız metrolar yukarıdan gidiyor, klimalı tünelden hiç çıkmadan, etrafı seyrederek Alışveriş Merkezinin içine
Dubai Mall
giriyorsunuz.

Dubai Mall’ın içinden geçerek Burj Khalifa’nın olduğu meydana çıktık. Yapay bir gölün ortasında 3 katlı sadece restaurantların, kafe ve hediyelik eşyaların satıldığı dükkanların bulunduğu bir mekan Souk Al Bahar.
İçeride her damak tadına uygun restaurant var. Urbano ve Bice Mare‘de İtalyan tarzı pizza, Sammach da balık yada Shake Sack de hamburger yiyebilirsiniz.

Caribou ve Starbucks kafede kahve keyfi için ideal mekanlar. Sadece burada değil Dubai Mall’ın içerisinde The Cheesecake Factory de lezzetli yemeklerin yanında mutlaka onların klasik cheesecake’nin tadına bakmanızı öneririm. Bir diğer restaurant ise Texas Road House. Özellikle T-Bone, porsiyonu büyük yeme konusunda kendine güvenenler için ideal.

Dubai Fountain
Akşamları gölde Dubai Fountain da ışıklı, müzikli su gösterisi oluyor. Her akşam 6.00 da başlayıp 10.00 kadar her yarım saat aralıklarla gösteri oluyor. 

 Biz havuz kenarından, köprünün üstünden, metro tünelinden, Dubai Mall’ın arka bahçesinden her yerden seyretme şansını yakaladık.

  Burj Khalifa’nın 124. katından seyretmek için biletleri önceden almanızı tavsiye ederim. En çabuk biten zaman dilimi akşam saatleri. 



Farklı hayatlar farklı mekanlar

Dubai’ye gidilirde çöl safarisi yapılmaz mı? Biz safari için rezarvasyonumuzu gitmeden önce  yaptığımız Knight Tours ‘dan memnun kaldık.
Şanslıydık 6 kişilik arabada 4 kişiydik .

Kumun üstünde hoplaya zıplaya, kumları savura savura giderken arada verdiğimiz kısa molalar olmasa benim içim dışıma çıkmıştı ama çocuklar çok eğlendiler doğrusu.

Safari sonrası çeşitli aktivitelerin yapıldığı kamp alanımıza Shamsi Village’e geldik. Kamp alanında bizi bekleyen develere bindik, kumda motorsikletle gezdik ve benim için en önemlisiydi kollarıma, ellerime kınadan çiçek desenleri yaptırdım, yazılar yazdırdım. Her ne kadar ellerimdeki ilk beşgünde çıksada benim için çok keyifliydi.

Akşam kamp alanında yemek ve dans gösterisi vardı. Gündüz kısa kollular ile terlerken, akşam üstümüze kalın birşeyler giyme ihtiyacı hissettik. Dönüşümüz neyseki normal yoldan oldu. O kadar yemek üstüne tekrar çöl yolları…  Düşünmek bile istemiyorum.

Ertesi sabah Dubai’nin en büyük plajlarından biri Jumeriah Beach’e gittik. Plajın neresine giderseniz gidin 7 yıldızlı Burj Al Arab otelini görmeniz mümkün.
Burj Al Arab

Burj Al Arab‘ın tabanı deniz doldurularak yapılmış. Konum ve şekilden dolayı otel, sanki denizin ortasında giden bir yelkenliyi andırıyor. En üstünde helikopter pisti var. Bu 7 yıldızlı oteli kısa bir gezi ile tanımak, en tepesinden manzara seyretmek ve sabah kahvaltı yapmak isterseniz kişi başı 499 AED / 136 USD gözden çıkarmanız gerekiyor.

Hemen yakınındaki Jumeriah Oteli var içerisindeki su parkı eğlenceli gözüküyordu. Yol kenarları yeşillik dolu, çiçekler, palmiye ağaçları, görüntü süper. Aralık ayında dışarısı 25 derece iken tamam da Temmuz-Ağustos arasında 50 derecede düşünemiyorum, bu çiçekleri…

Çevreyi gezmek için alternatiflerden biri de Big Bus Dubai (kırmızı tur otobüsleri) Geniş bir güzergahı var. Aynı gün içinde in bin yapılabiliyor. Ve en güzeli gece boyunca turlamaya devam etmesi. Malum yazın hava çoooook sıcak.


Yakın Çevre

Dubai’ye bir saatlik mesafede bulunan Abu Dhabi'yi de gezme şansımız oldu.  Burası Dubai’ye göre daha düzenli, temiz ve daha yeşil. Burada da denizi doldurarak yapılan adalar var.  Yas Island bunlardan biri ve sadece eğlence, spor ve alışveriş merkezi olarak planlanmış. 

Sheikh Zayed Camii
Biz önce Sheikh Zayed Camii’ni gezdik. Sabah 9-10 arası en sakin dönemdi biz çıkarken bir çok turist otobüsü geliyordu.

Sheikh Zayed Camii
Otobüsten inen turistlere kıyafet kontrolu yapan bir görevli var. Şortlu, kısa kollu veya başı açık kimseyi almıyor, doğal olarak. 

Sheikh Zayed Camii 2009 yılında yapılmış, Birleşik Arap Emirliklerindeki en büyük ikinci camisi.



Sheikh Zayed Camii



Hergün yüzlerce turist ziyarete geliyor ve her namaz saatinden önce ve sonra ziyarete kapatılarak temizlik yapılıyor. 

İçerideki taş zemin, camlar, sütunlar ve halı çiçek desenleri ile bezenmiş. Her şey beyaz zemin üzerine, pastel tonlarında renklerle süslenerek tasarlanmış. Bu da mekanı çok ferah ve aydınlık yapıyor. 

İçerisi kadar dış mekanda çok güzeldi. Sabah gitmemize sevindim fotoğraf çekerken insanların uzaklaşmasını beklemek zaman alıyor.

Bizim şansımıza sabah hava sisliydi. Dış mekan fotoğrafları çok net olmasa da esrarengiz ve gizemli bir mekan olma özelliğini koruduğunu söyleyebilim. 

Sonraki durağımız, Emirates Palas Hotel çok görkemli bir yer. Kristal avizeler hemen dikkat çekiyor. Bir söylentiye göre 1000 den fazla kristal avizesi varmış. 

Sadece konaklamak için değil görüp, incelemek için de turistlerin uğrak merkezi haline gelmiş bir otel. Konaklamanın dışında içeriyi gezmeye gelen turistlere yapılan bir uygulama terlik, şort ve askılı tişörtlerle içeri girmek yasak, fotoğraf çekmek serbest. 

Şehri gezerken deniz kenarında yol boyunca sıralanmış bir çok lüks otel vardı. Abu Dhabi de denize girmek için Corniche Beach tavsiye ediyordu rehberimiz ama biz deniz yerine vaktimizi Ferrari World’a sakladık.

Abu Dhabi den Dubai’e dönüşte Yas Island’a uğradık. Bu ada eğlence, alışveriş ve spor merkezi olarak tasarlanmış. Küçük bir yat limanı var ve sahil şeridinde konaklayabileceğiniz şık oteller mevcut.

Biz ilk önce Ferrari World’a girdik. Her yaşa uygun hızda araçların olduğu eğlence dünyası burası. 

Bunlardan en hızlısı Formula Rossa, 240 km hızla gidiyor, rayların üstünde baş aşağı turlar atabiliyorsunuz. Yer çekimine karşı koymak eğlenceli… 




Daha sonraki durağımız Yas Marina Circuit. Yarış arabaları ile piste çıkıp hız denemesi yapmaya ne dersiniz? 

Bu alanda seçenek çok, gönlünüzdeki Ferrariyi seçerek öğretmenle veya tek başınıza hız denemesi yapabilirsiniz.

Dubai’ye dönme vakti geldiğinde gün içinde yaşadıklarımızı ve gördüğümüz herşeyi düşününce iyi ki Abu Dhabi’ye gelmişiz dedim.






Yol boyu gördüğüm inşaatlar ve yol kenarındaki reklam panolarından bir şeyi hatırladım. EXPO 2020 yi Kasım 2013 de Paris’te yapılan bir oylama ile Dubai kazanmıştı. 4 Ocak-3 Haziran 2020 de gerçekleşecek bu etkinliğe hazırlık tam gaz sürüyor. Reklam panolarından gördüğüm kadarıyla Legoland, Dubailand, Motion Gate Theme Park, Bollywood ve daha bir çok eğlenceli ve lüks otel yapılması planlanıyor. Onlar 2015’e 2020’nin projeleri ile girdiler.

Bizim için de 2015 değişim, dönüşüm, gelişim yılı olsun.




Meraklısı için Aktiviteler


Uçaktan paraşütsüz atlamışım gibi havada süzülmek istiyorum ama aynı hissi kapalı alanda bir denemek isterim derseniz Sky High Fun.  Ayrıntılar

Burj Khalifa’nın 122. katında bulunan Atmosfer Bar/ restaurant etrafı seyretmek ve romantik bir akşam için ilginç olabilir. Fiyatlar ve rezarvasyon için buradan ulaşabilirsiniz

Köpek balıklarının yanına dalmak  ister misiniz? Ayrıntılar 

Yaz ortasında karlar içinde kayak yapmak nasıl olur?  Ayrıntılar 


Birde Helikopter ile 20 dakika şehir turu var. Ayrıntılar 

Balon ile gezi yapmak isteyenler için ayrıntılar

Atlantis Otel içindeki Akvaryum’da balıkların arasına dolaşmak isterim diyenler tecrübeli dalgıçlar size bekler.  Ayrıntılar




























0 yorum :