“Anne biliyor musun? Kızların penisi yokmuş”


ÇOCUKLARIMIZLA CİNSELLİK HAKKINDA NASIL KONUŞALIM?

Küçük oğlum 4 yaşında ana okuluna başladığında her gün yeni birşeyler öğrenerek geliyordu. Birgün “anne bak buğdaydan un yapılıyor, undan da ekmek yapıyoruz.” Bir başka gün “sucuk hayvansal gıdadır anne biliyor musun?” daha başka bir gün “anne biliyor musun kızların penisi yokmuş.” O zaman anladım ben cinsel eğitimi ne zaman vereceğim diye beklerken aslında o arkadaşlarından ve okuldan zaten öğrenmeye başlamıştı. Daha önce okuduğum bir kitabı yeniden okudum ve uygulamaya başladım. Herkese tavsiye edebileceğim bu kitap Prof. Dr. Z. Bengi Semerci’ye ait. Adı “ÇOCUKLARIMIZLA CİNSELLİK HAKKINDA NASIL KONUŞALIM?” Bebeklikten gençliğe kadar cinselliği anlatan her adımda anne babalara destek veren bir kitap. Bir kaç satırda kitaptan notlar aktaracağım.

Cinsel organların isimlerini değiştirmeden, biyolojik isimleriyle kullanın;

“Cinsel organların isimlerini değiştirmeden, biyolojik isimleriyle kullanmak, başta biraz fazla profesyonelmiş gibi gelebilir. Ama çocuk, söyleyebildikten sonra, cinsel organlara başka isim takmak anlamsızdır. Bu nedenle 3 yaşından itibaren, ebeveynler doğru anatomik isimleri kullanmalıdır. Böylece çocuk en doğru şekilde, utanmadan, bu isimleri kullanmayı öğrenir. Kiki, pipi gibi sevimli ama anlamsız kelimeler icat etmek yerine, doğru kelimeleri kullanın. Erkek çocukların cinsel organı için penis, kız çocuklarının cinsel organı için vajina doğru kelimelerdir.”

Tek kaynak siz değilsiniz;  Çocuğunuzun cinsellik öğrendiği tek kaynak siz değilsiniz. Sizin aktardıklarınızdan daha fazlasını, yanlış kaynaklardan öğrenebilir. Saçma sapan şeyler öğrenmesini istemiyorsanız, siz doğrusunu anlatın.

Cinsellikle ilgili konuşmaktan rahatsızsanız, bunu çocuğunuza dürüstçe söyleyin: “Ben seks söz konusu olunca rahat konuşamıyorum, çünkü annem-babam benimle bu konuda konuşmazdı. Ama ben seninle, her konuyu konuşabilmek istiyorum. O yüzden ne merak ediyorsan sor. Cevabını bilmiyorsam, araştırıp öğrenir sana anlatırım.” Bu, onun için rahatlatıcı olur.

Sakin olun; Çocuğunuz en tuhaf soruyu bile sorsa, merakına saygı duyun, yargılamayın. Siz onu “Saçmalama!” diye susturursanız, yanıtı etrafındakilerin yargılarından öğrenecek, onları benimseyecek.

Ne sorduğunu tam anlayın; “Bebekler nasıl olur?” mu dedi. Şöyle deyin: “Nasıl dünyaya gelir mi demek istiyorsun, yoksa bebekler nasıl oluşur, onu mu öğrenmek istiyorsun?”

Sakın yargılamayın; Gerçeği ararken, kafası karışık olacaktır. Yargılarsanız, “Aaa ne ayıp!” derseniz ya da “Çek elini oradan!”, bu konuyu tabu haline getirmiş olursunuz.

Mahremiyeti öğretin; Kapınız kapalıysa, girmeden önce kapıyı vurması gerektiğini. Ama siz de onun kapısı kapalıyken aynısı yapın.

Konuşma fırsatlarını kullanın; Tuvalet eğitimi veriyorsanız, bu mesela cinsel organların ismini doğru öğretmek için bir şanstır. Kızınızın bezini mi değiştiriyorsunuz, oğlunuz bunu görürse, kardeşinin neden penisi olmadığını sorabilir, anlatmak için bir fırsattır.

Sakinliğinizi Koruyun; Okul öncesi dönemden itibaren cinsellik oyunları, mastürbasyon davranışları başlayacaktır. Şaşırmayın, büyük olay haline getirmeyin. Çocukken cinsellik hakkında konuşun ki onlar da sizinle ergen olduklarında konuşabilsinler. Yoksa kapalı kutu olarak kalırlar.

Onlarla gizliliği konuşun; Sınırlarını bilmeye ihtiyaç duyarlar. Nerede çıplak olabileceklerini, nerede giyinik olmaları gerektiğini bilmeliler. Küvette çıplak, sokakta, mağazada, okulda giyinik.

Önündeki dönemi açıklayın; Vücutları değişirken kaygılanabilirler. O yüzden bir sonraki dönemde başlarına gelecek şeyleri anlatın. 9 yaşındaki bir kız çocuğu âdet kanamasını bilmelidir.

Ergen olduğunu fark edin; Cinsel olarak sizin zannettiğinizden önce aktif olabilirler, o yüzden cinsel yolla bulaşacak hastalıklar ve doğum kontrolü konusunda bilgilendirin.

Bedenine bir yabancının dokunmaması gerektiğini öğretin; Bu özellikle önemli. Çocuğunuz, kendisine istemediği ve izin vermediği tarzda dokunuşları fark edebilmeli Bunun, kendisi için bir tehlike yarattığını öğrenmeli.

Yazan : Prof. Dr. Z. Bengi Semerci
Yayınevi : Alfa
Kitabı satın almak isteyenler bu adresten ulaşabilirler




0 yorum :