"Katpatuka" nam-ı diğer "Güzel Atlar Ülkesi"

Güzel Atlar Ülkesi (Katpatuka) 

Bundan milyonlarca yıl önce patlamış volkanik dağlar, püskürmüş lavlar, sönmüş küller, oluşmuş kayacıklar. Yüzyıllar boyu sürekli değişime uğramış. Rüzgar ayrı şekillendirmiş, yağmur ayrı. Adeta şapka takmış kayalar.

Şekil verilebilen kayalardan oluşmuş Kapadokya bölgesi. Kimi zaman insanların yaşadığı bir ev, kimi zaman hastaların iyileştirildiği yer, kimi zaman da bölgeyi koruyan bir kale olarak çıkmış karşımıza.  Yüzlerce yıl önce Güzel atlar ülkesi denmiş buranın adına. Sadece atların değil, çömlekleri ve üzüm bağlarının da ünü duyulmuş dörbir yanda.

Anadolunun en uzun nehri, kızılırmağın getirdiği kırmızı killi toprak, Avanoslu çömlek ustalarına ilham vermiş. Tarih boyu yapılan çömlekler görenleri hayrete düşürmüş.
Nevşehir, Niğde Kayseri, Kırşehir, Aksaray.  En güzel lav kayaları ile misafirleri ağırlar.
Görmek istersek beş ayrı şehre yayılan bu lav kayaları, göze almalıyız dev balonlara bağlı sepetlere binip havalanmayı.

Kapadokya Hakkında 

Kapadokya, (Pers dilinde “Güzel Atlar Ülkesi” anlamına gelir) Bölge 60 milyon yıl önce; Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağ’ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgâr tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkmıştır

Kapadokya bölgesi, doğa ve tarihin bütünleştiği bir yerdir Coğrafi olaylar Peribacaları'nı oluştururken, tarihi süreçte, insanlar da bu peribacalarının içlerine ev, kilise oymuş, bunları fresklerle süsleyerek, binlerce yıllık medeniyetlerin izlerini günümüze taşımıştır. İnsan yerleşimlerinin Paleolitik döneme kadar uzandığı Kapadokya'nın yazılı tarihi Hititlerle başlar Tarih boyunca ticaret kolonilerini barındıran ve ülkeler arasında ticari ve sosyal bir köprü kuran Kapadokya, İpek Yolu'nun da önemli kavşaklarından biridir

Kapadokya Tarihi, Peribacalarının oluşumu hakkında bilgi, Kapadokya gezi rehberi, balon turları ve Kapadokya hakkında aklınıza gelebilecek her soruya yanıt Avanos Evi adresinde.








0 yorum :